niedziela, 26 kwietnia 2015

Zmiany Zmiany - Najlepsze batony w Galaktyce! :)


Zmiany Zmiany - Najlepsze batony w Galaktyce! :)



Zmiany na lepsze. Właśnie to nas napędza, więc zamiast narzekać, że nikt w Polsce nie robi zdrowych i smacznych batonów… postanowiliśmy to zmienić! Bazując tylko na naturalnych składnikach, opracowaliśmy wyjątkowe batony, za pomocą których chcemy się z Wami podzielić naszym apetytem na zmiany.

Aloha, Kosmos i Lewy Sierpowy są inspirowane wyprawami w góry, rozmowami do wczesnego rana, wyjazdami na koncerty, niespodziewanymi spotkaniami, podróżami w cztery strony świata oraz spacerami na odległych plażach i w pobliskich parkach.

Imponują nam firmy i organizacje z zasadami. Działające dla dobra lokalnych społeczności lub na rzecz ochrony przyrody i skutecznie promujące zmiany na lepsze. Dlatego 1% naszego zysku przekazujemy Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.

- Ekipa Zmiany Zmiany
Najlepsze batony w galaktyce.
100% naturalnych składników.

Nasze batony są w 100% roślinne, odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej i bezglutenowej. Nie zawierają zbędnych dodatków i polepszaczy. Nie dodajemy cukru, słodzików, syropów, utwardzonego tłuszczu ani środków przedłużających okres przydatności do spożycia.




piątek, 24 kwietnia 2015

Rolada z wędzonym łososiem, szpinakiem i twarożkiem.


Rolada z wędzonym łososiem, szpinakiem i twarożkiem. 


 Uwielbiam szpinak, lubię wędzonego łososia a twarożek ziołowy tu idealnie się komponuje. Przepis znalazłam w gazetce świątecznej jakiegoś marketu w grudniu i wtedy też pierwszy raz robiłam tę roladę. Miałam pewne obawy, że może te ciasto szpinakowe mi nie wyjdzie, że ciężko będzie zwinąć roladę. Przepis okazał się prosty a to co niego wyszło pyszne, dlatego chętnie się z Wami podzielę :).



piątek, 17 kwietnia 2015

niedziela, 12 kwietnia 2015

Yankee Candle - Midsummers Night


Yankee Candle - Midsummers Night

O zapachu...


Zaśnij głęboko i wejdź do fantastycznego świata dzikiego lasu, w którym buszują rezolutne elfy i duchy, i w którym rozgrywają się zawiłe, miłosne intrygi. Przywitaj się ze słynnym Pukiem i zanurz w fabule spisanej ręką Mistrza Szekspira. A potem... obudź się z tej letniej fantazji i zatoń w męskim aksamicie Midsummer's Night – głębi cudownego wosku, którego kompozycja zainspirowana została losami Tytanii, Hermii i Lizandra. Stań na brzegu jawy i snu, przekonaj się, jak bardzo hipnotyzujące jest połączenie ciężkiego piżma, mahoniowej wody kolońskiej, paczuli i słodkich, korzennych wątków.

wtorek, 7 kwietnia 2015

Żurek na zakwasie z maślanką, boczkiem, jajkiem i białą kiełbasą.

Żurek na zakwasie z maślanką, boczkiem, jajkiem i białą kiełbasą.

Składniki:
2 litry bulionu
0,5 litra zakwasu na żurek
0,5 kg białej surowej kiełbasy
1 litr maślanki
200 ml śmietany 36%
30 dag wędzonego boczku
1 cebula
3 ząbki czosnku
dwie łyżeczki chrzanu tartego
Przyprawy: majeranek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
jajka.

ok. 10 porcji 

1. Bulion wstawić, dorzucić do niego ziele angielskie, liście laurowe, zaparzyć w nim kiełbasę.
2. Boczek pokroić w kostkę. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Parzoną kiełbasę pokroić w pół-plastry. 
3. Boczek podsmażyć na patelni po  ok. 3 minutach do boczku wrzucić kiełbasę. Podsmażyć jeszcze trochę i dodać cebulę oraz czosnek. Całość podsmażyć jeszcze przez ok. 2 minuty i dorzucić do bulionu. Gotować ok. 20-30 minut. Usunąć przyprawy z bulionu.
4. Maślankę zahartować dwoma chochlami gorącego bulionu a następnie dodać ją do garnka. 
5. Zakwas na żurek dodajemy w ilości według uznania, Ja dodaje 0,5 litra, ale lubię dosyć kwaśny żurek. Gotować zupę na małym ogniu jeszcze przez chwilę.
6. Śmietanę zahartować i dodać do żurku.
7. Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem i sporą ilością majeranku. 
8. Podawać z pokrojonym w ćwiartki jajkiem ugotowanym na twardo. 



Żurek można podawać również np. z ziemniakami lub pieczoną kiełbasą w cieście francuskim serwowaną na talerzu obok żuru.

Smacznego!