środa, 17 czerwca 2015

Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje Twoje zdrowie. Recenzja.


Żywność pełna kłamstw. Jak przemysł spożywczy świadomie rujnuje Twoje zdrowie. Dr Hans-Urlich Grimm. Recenzja.


Od Wydawnictwa Vital:

Robiąc zakupy w hipermarkecie, wierzysz, że znajdziesz tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie. Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz autor światowych bestsellerów przedstawia szokujące informacje na temat tego, co zawiera codzienne pożywienie. Uświadamia nam, że obecnie rynek produktów spożywczych został opanowany przez korporacje, których interesy nie polegają na tym, by dostarczać świeżej i zdrowej żywności, a głównie takiej (...) (czytaj dalej).



To trzecia z książek Wydawnictwa Vital, którą recenzuję i jednocześnie druga książka tego autora. ,,Chemia w pożywieniu" wywarła na mnie spore wrażenie i ustawiła wysoko poprzeczkę. Okładka ,,Żywność pełna kłamstw" przemawia do mnie i w pełni pasuje do treści książki,

O tym w jaki sposób przemysł spożywczy świadomie rujnuje moje i Twoje zdrowie Dr Hans-Urlich Grimm wyjaśnia lekkim, przystępnym językiem. 

Mówiąc prostymi słowami, książka wyciąga na światło dzienne to, jakich przekrętów podejmują się producenci, aby wyjść na swoje nie zważając przy tym na nasze zdrowie.

Dużo treści skupia się na tym jak niebezpieczna dla naszego mózg jest wysoko-przetworzona żywność pełna szkodliwych "ulepszaczy" . Naturalna, zdrowa żywność jest smaczna sama w sobie i tych dodatków nie potrzebuje, więc czym naprawdę jest to co kupujemy w marketach?

Czy dodatki takie jak np. glutaminian i aspartam naprawdę są szkodliwe, czy może nie mają żadnego wpływu na nasz organizm jak sądzą koncerny?

,,Producenci produktów spożywczych oraz multikoncerny dodatków spożywczych zrobią wiele, aby rozwiać wszelkie wątpliwości wobec tych wynalazków. Zlecają przeprowadzanie badań, wspierają profesorów, którzy są im przychylni, opłacają spoty reklamowe, aby wpłynąć na opinię publiczną i zwalczyć tym samym krytyków."

Chemiczne dodatki mają wpływ nie tylko na nasze samopoczucie i funkcjonowanie mózgu, ale również w dużej mierze przyczyniają się do rosnącej wciąż liczby osób z otyłością.

Wypowiedzi dotyczące szkodliwości niektórych produktów i dodatków na nasze zdrowie oraz chorób jakich przez taką żywność możemy się nabawić uzupełnione są historiami ludzi, których to dotknęło. 

Na końcu książki znajduje się przydatny leksykon ,,ABC odżywiania mózgu" - co wpływa korzystnie, a co szkodzi?

Szczerze polecam tę książkę, wszystkim tym, którzy chcą mieć wpływ na swoje zdrowie oraz świadomość tego, co spożywają. Może ona stać się również motorem napędowym do podjęcia zmian w dotychczasowym odżywianiu dla każdego z nas.

2 komentarze:

  1. Ciekawa książka, chętnie bym ją poczytała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szczerze mówiąc, nie przepadamy za książkami tego typu, jednak tę byśmy bliżej poznały. Jesteśmy ciekawe, na ile zdrowe są produkty, które kupujemy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie formy aktywności na moim blogu. Każdy szczery komentarz daje mi mnóstwo siły i całą masę radości!