czwartek, 23 stycznia 2014

Lasagne w moim wykonaniu i nowi kuchenni pomocnicy :)


Lasagne w moim wykonaniu i nowi kuchenni pomocnicy :)

Moi kolejni kuchenni pomocnicy ze sklepu emako.pl to kokilki, dzięki którym robienie lasagne jest dla mnie jeszcze przyjemniejsze i taca z przykrywką, która przydała się zwłaszcza w okresie świątecznym. Lasagne jest jednym z moich ulubionych dań. Wcześniej robiłam ją w naczyniu żaroodpornym, ale kokilki są według mnie dużo fajniejszym rozwiązaniem. W kokilce mieści się akurat jedna porcja dania, dlatego nie muszę go wcale z niej przekładać :)


Na 4 porcje (kokilki) lasagne potrzebujemy:

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

- 6 płatków makaronu do lasagne

- 12 plastrów żółtego sera (lub ser tarty)

- mały słoiczek koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki masła

- 2 łyżki mąki

- 500 ml mleka

- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, ostry sos chilli, bazylia, oregano, czosnek granulowany (lub 2-4 ząbki czosnku)

♥♥♥

Sposób w jaki ja robię lasagne nie jest mocno pracochłonny, ale smaczny :)

♥♥♥

Mięso podsmażam bez dodatku tłuszczu na patelni ceramicznej, jeżeli używam świeżego czosnku drobno go siekam i podsmażam razem z mięsem. Gdy mięso się usmaży dodaję do niego ok. 160 g koncentratu pomidorowego i ok. 100 ml wody. Całość co jakiś czas mieszając trzymam na ogniu ok. 10 minut. Mięso doprawiam (sos chilli, sól, pieprz, oregano, bazylia + czosnek granulowany jeżeli nie używam świeżego).

♥♥♥

Sos beszamelowy:

Rozpuszczam masło w garnku, następnie dodaję do niego 2 łyżki mąki i dolewam pół litra mleka. Cały czas mieszając gotuję sos na małym ogniu do chwili zgęstnienia. Sos doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

♥♥♥

Makaron wkładam do gotującej się w garnku wody na płasko (przeważnie mieszczą mi się 2 płaty makaronu), dzięki temu makaron się nie skleja. Płaty wyciągam po ok. 2 minutach, aż zrobią się odrobinę miękkie i wkładam następne...


Makaron tnę nożykiem na części i wykładam nim dno kokilki. Wychodzi ok. pół płata makaronu na jedną warstwę. Na makaron nakładam łyżkę sosu beszamelowego, dwie łyżki mięsa mielonego, plaster sera, makaron, sos beszamelowy, mięso mielone, plaster sera, makaron, sos beszamelowy, ser. I w ten sposób zapełniam całe miejsce w kokilce :). Tak przygotowane kokilki wkładam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 20-25 minut. Po tym czasie ostrożnie wyciągam je z piekarnika i kładę na talerzykach.

Dzięki kokilkom nie muszę się martwić, że danie rozleci mi się podczas nakładania, ponieważ podaje je bez przekładania do innego naczynia :)

Kokilki nadają się również do innych dań - wszelkich zapiekanek, ryb pieczonych z sosem a także do deserów.

Opis umieszczony w sklepie emako.pl jest w 100% prawdziwy, ceramiczne miseczki wykonane są z grubego tworzywa i faktycznie utrzymują ciepło przez długi czas :)

Kokilki możecie kupić tutaj -> klik, dwie sztuki kosztują 14,90 zł.


Na temat tacy z przykrywką nie będę się długo rozpisywać :). Żałuję tylko, że nie miałam czegoś takiego w swojej kuchni już wcześniej. Dzięki takiej tacce możemy spokojnie przenosić ciasto. Świetnie nada się również na piknik, czy też na grilla - ochroni nasze jedzenie, np przed owadami :). Tacka dostępna jest w czterech kolorach: zielony, niebieski, różowy i żółty.

Koszt takiej tacki w sklepie emako.pl to 17,90 zł -> klik.



Lubicie Lasagne? :) W czym ją przygotowujecie? :)

2 komentarze:

Dziękuję za wszelkie formy aktywności na moim blogu. Każdy szczery komentarz daje mi mnóstwo siły i całą masę radości!