środa, 11 grudnia 2013

Przepis na pyszne pierniczki + przepis na lukier do pierniczków.

Zawsze gdy zaczyna się grudzień w moim domu jest czas na robienie świątecznych pierniczków :). W tamtym roku pierniczki były grubiutkie a tym razem postawiłam na cieńszą wersję korzennych smakołyków. Pierniczki z tego przepisuje nie tylko są bardzo smaczne i chrupkie, ale również doskonale nadają się do powieszenia na choince ze względu na to, że podczas pieczenia prawie nie rosną dzięki czemu nie tracą swojego kształtu.


Składniki na pierniczki:
600 gram mąki tortowej
180 g margaryny
180 g cukru pudru
250 g miodu naturalnego
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia (ok. 1/3 łyżeczki)
łyżeczka kakao
3-4 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki imbiru
szczypta soli
+ jajko do posmarowania pierniczków przed pieczeniem.
 
Składniki na lukier:
2 białka
2,5 szklanki cukru pudru
sok z cytryny


Pierniczki przygotowanie:

Miód, cukier oraz masło należy podgrzać dosyć często mieszając do chwili uzyskania jednolitej masy. Odstawić do wystygnięcia. W misce łączymy składniki sypkie: mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon, imbir oraz przyprawę do piernika. Dodajemy dwa żółtka i przestygniętą masą. Całość miksujemy. Powstałe ciasto będzie gęste. Aby łatwiej było wycinać z niego pierniczki należy je schłodzić w lodówce przez kilka godzin        (3 godziny wystarczą, ale można również odłożyć ciasto na całą noc). Przed włożeniem ciasta do lodówki należy owinąć je folią spożywczą lub nakryć miskę w której się znajduje. Schłodzone ciasto dzielimy sobie na mniejsze porcje i wałkujemy na podsypanym mąką blacie. Pamiętajcie, że w zależności od tego na jaką grubość rozwałkujecie ciasto takiej grubości będę gotowe pierniczki. Pierniczki przed pieczeniem smaruje jajkiem, do tego celu bardzo fajnie sprawdza się sylikonowy pędzel :). Pierniczki piekę na papierze do pieczenie w temperaturze 180 stopni przez 5-6 minut.

Kilka wskazówek:



  •  Trzeba pamiętać, aby nie zdejmować pierniczków z papieru zaraz po wyjęciu ich z piekarnika, są one w tym momencie dosyć miękki i mogą się "rozwalić". Lepiej przełożyć je razem z papierem w chłodniejsze miejsce i chwilę odczekać.

  • Jeżeli chcemy powiesić swoje pierniczki na choince to dziurki w nich należy zrobić przed pieczeniem, np. wykałaczką.

  • Należy pamiętać aby nie kłaść pierniczków na blaszce zbyt blisko siebie - mogą się posklejać.

Lukier przygotowanie:

Dwa białka miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy.

Wskazówki:



  • Gdy lukier wyjdzie za rzadki należy dosyć jeszcze cukru.

  • Gdy lukier zbyt mocno zgęstnieje wystarczy wymieszać go z odrobiną soku z cytryny.

  • Lukier najłatwiej nakłada się za pomocą wykałaczki (na mniejszych powierzchniach lub podczas tworzenia wzorków).


Przy wyrobie pierniczków bardzo pomogły mi sylikonowe pędzelki ze sklepu emako.pl. Używałam ich również do innych celów, np. do rozprowadzania oleju lub oliwy na patelni. W zestawie znajduje się również szpatułka, która uważam za nieodłączny element w duecie z patelniami i garnkami z ceramiczną powłoką. Nie rysuje powierzchni, jest odporna na wysoką temperaturę i bardzo poręczna :). Taki zestawy za taką cenę obowiązkowo musi znaleźć się w każdej kuchni :).



 A Wy robicie pierniczki na święta? :)




1 komentarz:

Dziękuję za wszelkie formy aktywności na moim blogu. Każdy szczery komentarz daje mi mnóstwo siły i całą masę radości!