czwartek, 5 grudnia 2013

Magia świąt - przepis na makowiec drożdżowy zawijany

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, kiedy wspólnie z rodziną możemy zasiąść do wigilijnego stołu, aby cieszyć się swoją obecnością, ale również rozkoszować się wyśmienitymi potrawami. Na stole tradycyjnie powinno znaleźć się 12 przysmaków, wśród których prym wiodą barszcz czerwony, karp oraz pierogi z kapustą i grzybami. Listy potraw i przepisy kulinarne zależą głównie od regionu zamieszkania i tradycji rodzinnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Po zupie wigilijnej i daniu głównym przychodzi czas na deser. Wśród słodkości najpopularniejsze są: makowiec zawijany, sernik, kutia wigilijna oraz piernik. Przepisy kulinarne na ich wykonanie można znaleźć nie tylko w książkach kulinarnych, ale również na popularnych w dzisiejszych czasach internetowych blogach, poświęconych tematyce gotowania.

Dla wielu osób nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia jest zapach pieczonego makowca, wypełnionego aromatycznym farszem z bakaliami. Ciasto to jest uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Wykonanie zwijanego makowca jest dość pracochłonne, ale zapach i smak w pełni wynagrodzą trud włożony w przygotowanie tego wypieku. Podstawą dobrego makowca jest mak, którego spożywanie w tym dniu według wierzeń ludowych, miało zapewnić w niedalekiej przyszłości szczęście.

Przepis na makowiec drożdżowy zawijany

W garnku należy umieścić następujące składniki: 500g mąki pszennej, szczyptę soli, 150g cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego oraz pokruszone drożdże (50g). Następnie całość zalać mlekiem (3/4 szklanki) i odstawić na ok. 30 min. Do tak przygotowanej masy należy dodać 100g rozpuszczonego masła oraz 4 żółtka. Ciasto wyrobić i odstawić do wyrośnięcia nie krócej niż na godzinę. Z proporcji podanych w przepisie można wykonać 2 strucle makowe, dlatego otrzymane ciasto dzielimy na dwa kawałki. W kolejnym etapie wałkujemy je na prostokąty o grubości ok. 1cm. Następnie wykładamy połowę masy makowej wzdłuż jednego z brzegów i rolujemy. Do ciasta można wykorzystać gotową masę makową dostępną w sklepach. Ciasta należy piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut w keksownikach, które uprzednio należy wysmarować masłem i posypać mąką. Przed pieczeniem warto odłożyć ciasta na 30 min, nakłuć widelcem oraz wysmarować rozbełtanym jajkiem. Po upieczeniu można je polukrować i posypać płatkami migdałów.

Artykuł gościnny.

10 komentarzy:

  1. Lubię jak w makowcu jest dużo mokrego maku i malutko ciasta. W Norwegii niestety maku nie da się kupić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam, ciekawe czy by mi wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki :) sama się tą różnicą zaskoczyłąm ;)
    + dziękuję za komplement

    mmm. pychota!.
    uwielbiam rolady :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki. sama się zaskoczyłam, że efekt jest aż taki..
    dziękuję też za komplement

    ah jak ja kocham rolady..

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam, kocham, ubóstwiam :)
    jeszcze jak w maku znajdują się rodzynki to już w ogóle szaleństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam! A taki maminy najlepszy, czekam niecierpliwie :) robi chyba identyczny!

    OdpowiedzUsuń
  7. makowiec idealny, to wyższa szkoła pieczenia, wolę jeść

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam makowiec - jeść...
    Do pieczenia się raczej nie zabieram...

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale narobilaś mi ochoty! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za wszelkie formy aktywności na moim blogu. Każdy szczery komentarz daje mi mnóstwo siły i całą masę radości!