środa, 8 sierpnia 2012

Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Składniki:
-kostka margaryny
-kisiel
-2 szklanki mąki
-szklanka cukru
-cukier wanilinowy
-szczypta soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka

Z margaryny, mąki, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego i żółtek wygniatamy ciasto (będzie dość klejące).
Dzielimy na połowę. Jedną z nich chowamy do lodówki.
Na wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą tortownicy rozkładamy połowę ciasta (jest to dość pracochłonne, gdyż ciasto przykleja się do rąk) najłatwiej "obklejać" spód tortownicy małymi kawałkami ciasta.
Na ciasto wykładamy rabarbar (robiłam też z agrestem i również było dobre)
Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier i kisiel, mieszamy.
Wylewamy na blachę.
Ciasto z lodówki trzemy na tarce (grube oczka). Jeżeli mamy z tym problem możemy  odrywać małe kawałki i układać.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy ok.45 min w temperaturze 170 stopni.

4 komentarze:

Dziękuję za wszelkie formy aktywności na moim blogu. Każdy szczery komentarz daje mi mnóstwo siły i całą masę radości!